Club SEAT Romania - clubul pasionatilor de modele ale marcii SEAT

 
Avatar utilizator
Cosmin
Admin
Subiect Autor
Mesaje: 7202
Membru din: 14 Feb 2008, 17:11
Localitate: Sibiu
Contact:

Leon 1P / Altea 5P - Conversie halogen / bixenon

12 Noi 2015, 19:46

Detalii despre faurile bixenon

Pe modele Seat (Leon 1P, Altea / XL / Freetrack, Toledo 5P) farurile bixenon exista in doua variante. Anterior 2006 , farurile nu aveau si optiunea “adjustable AFS dynamic curve lighting “. S-a introdus la toate modelele odata cu MY 2007.
Farurile bixenon genereaza “faza scurta” si "faza lunga" pe un singur bec (D1S), la faza lunga modificandu-se unghiul de focalizare.
La farurile cu dymanic curvelight, focalizarea e controlata de steering angle sensor (G85). Asta inseamna ca lumina farurilor se misca odata cu unghiul de rotatie al volanului. Miscarea are loc la viteze mai mari de 10 km / h.

Sistemul de lumini bixenon (inclusiv cel AFS) e compus din faruri, 2 senzori de autolevelling (unulm pe bratul suspensiei stanga fata, unul pe bratul suspensiei stanga spate) si o unitate de control pt. autolevelling situata in spatele torpedoului.
Rolul senzorilor e de a corecta constant focalizarea farurilor in functie de incarcatura masinii si denivelarile drumului pt. a nu “orbi” pe cei de pe contrasens. De asta pt. farurile bixenon nu exista buton de reglaj in interior. Pozitia lor e ajustata automat si continuu.
In Europa (unele tari) e reglementat prin lege ca masinile care au faruri cu xenon trebuie obligatoriu sa aiba si sistem de spalare a farurilor. Asta pt. ca eventualele depuneri sa nu cauzeze erori in focalizare.

Diferenta intre bixenon si bixenon AFS consta in uniatate de control diferita, cablajul diferit (AFS are legaturi in plus la calculatorul de coloana de directie (J527)), conector diferit.

Pt. a monta bixenon pe o masina care nu a avut asa ceva din fabrica , pe langa piesele necesare (faruri complete - cu becuri D1S, controller, motor de ajustare a pozitiei, senzori de autolevelling, unitate de control pt. senzori (J341 / J745), cablaje - cablajele se pot face si artizanal sau se pot cumpara ) e nevoie ca masina sa aiba centrala electrica (J519) varianta highline. Daca masina are proiectoare de ceata din fabrica, are centrala highline (valabil doar pt. modelele cu MY pana in 2009. La modelele FL, povestea e diferita)

In plus, farurile cu xenon au un conector cu 14 pini (insa doar 11 sunt folositi), spre deosebire de farurile cu halogen care au conector cu 8 pini. Asadar, e nevoie de un adaptor de la 10 la 14 pini sau de un nou conector cu 14 pini, care il va inlocui pe cel original, cu 10.

Piese necesare:
- faruri complete (carcasa, bec d1s, igniter, AFS control module, motoras de reglaj etc.) Codurile componentelor le-am mai scris de cateva ori, asa ca nu insist.

- senzori autolevelling fata / spate, cu cablaj.
Self levelling sensor with linkage front 1K0 941 247 B
Self levelling sensor with linkage rear 1K0 941 273 E

Se fixeaza pe puntea stanga fata si stanga spate. Se conecteaza la modulul de comanda bixenon si furnizeaza informatii despre nivelul de incarcare pe punti, in acest mod farurile ajustand automat inclinatia.
Cablarea senzorilor se poate face in doua metode: metoda usoara, cu 3 fire de la fiecare senzor pana la unitate sau metoda mai putin usoara, cu cablaj OEM. Eu am ales cablaj OEM, insa aici treaba a fost mai tricky. Cablajul OEM pt. autolevelling vine din fabrica doar impreuna cu cablajul pt. senzorul de rotatie fixat pe fuzeta, intr-o protectie termica si impotriva umezelii. Asa ca am schimbat si cablajul senzorilor de rotatie, recupland la modulul ABS senorii de rotatie de pe partea stanga (fata / spate).

- unitate de control bixenon
Control Unit for automatic range control 5M0 907 357 A

In diagramele ELSA, la Altea unitatea e pozitionata pe undeva pe langa modulul can gateway, sub consola centrala, spre deosebire de Leon, unde e pozitionat ca la Golf 1K, in partea dreapta a plansei de bord, cu acces din lateral.
Masina mea nu avea sistemul de prindere, nici cel din ELSA, nici cel din lateral, am verificat de un milion de ori. Asa ca am ales sa il pozitionez in partea stanga, legat o traversa de sustinere a plansei de bord, mai ales ca toate cablajele le-am tras pe partea stanga. Am pus un burete pt. a absorbi socurile si l-am fixat cu niste colier de plastic.

- Cablaj
Cablajul pt. bixenon OEM e putin mai complicat, in sensul ca fiecare far e cablat pe o siguranta separata, la fel si unitatea de control bixenon. Deci trebuie adaugat 3 noi circuite in panoul de sigurante. E nevoie de repair wires si putina indemanare. Nu detaliez operatiunea, pt. ca panoul de sigurante e diferit la altea fata de leon 1p sau golf 1k (alta dispunere, alta forma, alt sistem de fixare, alta siguranta pt. pini etc)

- Recodare / Basic Settings VCDS

Rezultatul ar trebui sa fie de genul

Address 55: Xenon Range Labels: 5M0-907-357-A.lbl
Part No SW: 5M0 907 357 C HW: 5M0 907 357 C
Component: AFS-Steuergeraet 0142
Revision: 00H04000 Serial number:
Coding: 2555909
Shop #: WSC 01357 011 00200
VCID: 346318E3A47

Subsystem 1 - Part No: 7L6 941 329 A
Component: AFS-Lst.-Modul l 0002
Coding: 00000039

Subsystem 2 - Part No: 7L6 941 329 A
Component: AFS-Lst.-Modul r 0002
Coding: 00000039

No fault code found.

ImaginexImaginexImaginexImaginexImaginexImaginexImaginexImaginexImaginexImagine

ImaginexImaginexImaginexImaginexImagine

Halogen

Imagine

Bixenon

Imagine
Imagine

MKM Autotechnik - Service auto multibrand Click pt. Detalii si imagini

DIY Info Leon 1P / Altea 5P Click pt. Detalii si imagini

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori